کتابخانه عمومی و ترویج خواندن

معصومه مسلمی کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی

کتابخانه عمومی و ترویج خواندن

معصومه مسلمی کارشناس ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی

کتابخانه عمومی و ترویج خواندن

تغییر محل خدمت :
محل خدمت اینجانب کتابخانه مرکزی ارومیه می باشد.




نویسندگان

گزارش

دوشنبه, ۲۱ تیر ۱۳۹۵، ۰۱:۴۳ ب.ظ
خرید 2500 عنوان کتاب و 150 عنوان نشریه در سال 94 با صرف 150 میلیارد ریال


علی رمضانی از صرف اعتبار 150 میلیارد ریالی برای خرید 2500 عنوان کتاب و 150 عنوان نشریه به منظور تجهیز کتابخانه های عمومی سراسر کشور در سال 94 خبر داد.


علی رمضانی، مدیرکل منابع در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ضمن ارائه گزارشی از مجموع فعالیت‌های اداره کل منابع در سال 1394، به تشریح مهم‌ترین برنامه‌های این اداره کل در سال جاری پرداخت.

خرید 2500 عنوان کتاب در سال 1394

مدیرکل منابع نهاد در خصوص میزان خرید کتاب و نشریه در سال گذشته بیان کرد: در سال 1394، 2500 عنوان کتاب در 1 میلیون و 550 هزار نسخه،‌ از 300 ناشر خریداری و به کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور ارسال شد؛ 72% این خرید از ناشران خصوصی و 28%‌ از ناشران دولتی بوده است؛ همچنین 40% از مجموع اعتبار صرف شده در حوزه کودک و نوجوان و 60% به حوزه بزرگسال تخصیص یافت.

وی با اشاره به برگزاری نظرسنجی از کتابداران برای دریافت نیازهای موضوعی کتابخانه‌ها بیان کرد: نتایج طرح انتخاب کتابدار،‌ که مشارکت کتابداران در انتخاب منابع کتابخانه‌ای را به همراه داشت به‌عنوان  نیازسنجی موضوعی کتابخانه‌ها مدنظر قرار می‌گیرد. در این نظرسنجی بیشترین نیاز موضوعی اعلام شده به ترتیب در زمینه کودک و نوجوان و ادبیات بوده است بر همین اساس‌ بیشترین عناوین خریداری شده از 2500 عنوان به ترتیب اولویت در همین موضوعات کودک و نوجوان و‌ ادبیات بوده است.

تدوین سند مجموعه‌سازی با استفاده از نظرات اساتید کتابداری

رمضانی با اشاره به اینکه موضوع مجموعه‌سازی نیازمند یک سند مدون و قابل اتکا در تمام مراحل است افزود: در دومین نشست هم اندیشی اساتید کتابداری و مسئولان نهاد ویرایش اولیه سند مجموعه‌سازی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اساتید محترم هم ضمن استقبال از اهتمام نهاد به تدوین این سند راهبردی نظرات اصلاحی و تکمیلی خود را بیان کردند. اجرای این سند که ملاک‌های انتخاب منابع در آن درج شده می‌تواند به مطلوب شدن هرچه بیشتر مجموعه کمک کند.

عمومی بودن و تناسب با نیاز کتابخانه‌ها؛ مهم‌ترین مؤلفه در انتخاب و خرید کتاب

رمضانی تصریح کرد: عمومی بودن و تناسب با خواست و نیاز کتابخانه‌ها،‌ مهمترین وجه یک کتاب به منظور انتخاب برای کتابخانه‌های عمومی است؛ در واقع نیاز مخاطب کتابخانه عمومی، موضوعات عمومی است؛ از طرفی مطابق آمارهای رسمی، سالانه بیش از 70 هزار عنوان کتاب در کشور منتشر می‌شود؛ منابع مالی نهاد، گنجایش مخازن کتابخانه‌ها و نیز نیاز مخاطب کتابخانه عمومی، اجازه خرید تمامی آثار منتشر شده در کشور را نمی‌دهد. علاوه بر این،‌ در نهاد مفهومی با عنوان «پر امانت» داریم؛ گزارشی از کتاب‌های پر امانت در سطح کتابخانه‌های عمومی استخراج و مورد تحلیل قرار می‌گیرد؛‌ این تحلیل نقشه موضوعی خواسته‌های مجموعه‌سازی را برای سال آینده اصلاح و تکمیل خواهد کرد. 100 کتاب پر امانت کُل و 100 کتاب پر امانت هر رده،‌ مورد تحلیل قرار می‌گیرد؛ اولین کتاب پر امانت، بیش از 25 هزار مرتبه، و صدمین کتاب بیش از 6 هزار مرتبه به امانت رفته است؛ لازم به ذکر است که 25 عنوان از 100 عنوان کتاب پر امانت در سال 94، از منابع ارسالی در دوره مدیریت جدید نهاد است. برای تطبیق اولویت نیازهای کتابخانه‌ها با محتوای تولید شده در بازار نشر با مجموعه‌ای از ارزیابان اعم از کارشناسان داخلی و کارشناسان، اساتید و محققان بیرونی در جهت به‌گزینی آثار منتشره مشورت می‌شود.

وی اضافه کرد: برای اینکه اثری در زمره آثار پر امانت قرار گرفته و با اقبال عموم رو به رو شود، اقدامات متعددی می‌طلبد که برخی از آنها در حال انجام است؛ نخست اینکه، ‌بسته‌های ارسالی به کتابخانه‌ها، در اداره کل منابع طراحی و چینش می‌شود؛ در این طراحی تلاش می‌شود، کتابدار با دریافت بسته آثار ارسالی قادر به پاسخگویی نیاز اطلاعاتی سلایق مختلف و تمامی رده‌های سنی باشد؛ طراحی بسته با در نظر گرفتن تمامی حوزه‌های موضوعی و رده‌های سنی،‌ قابلیت امانت رفتن آن را افزون می‌کند؛ اقدام دوم، طراحی دفترچه نورسیده‌ها است که در این دوره و از سوی اداره کل فرهنگی انجام می شود؛ این دفترچه حاوی عناوین کتاب‌های ارسالی، طرح جلد، اطلاعات کتابشناختی و خلاصه‌ای از آثار است؛ این طرح که در برجسته‌سازی، معرفی و افزایش امانت آثار ارسالی اثرگذار بوده،‌ در آینده نزدیک با شکل جدیدی به کار خود ادامه خواهد داد.
اعتبار 150 میلیارد ریالی برای خرید منابع در سال 94

وی افزود: در سال 1394 مجموع مبالغ پرداختی نهاد برای خرید کتاب و نشریه،‌ حدود 150 میلیارد ریال است؛ که در مقایسه با سال‌های گذشته گستره عناوین بیشتری را شامل شده است. لازم به ذکر است با وجود افزایش قیمت کتاب و نشریات، تعامل نهاد و ناشران کتاب و نشریات کشور سبب شد مبلغ پرداختی نهاد برای خرید کتاب و نشریه پایین‌تر از متوسط سال‌های گذشته شود. همچنین در سال گذشته،‌ 101 کتابخانه جدیدالتأسیس تجهیز و به خانواده نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اضافه شد.


طرح انتخاب کتابدار؛ پاسخگوی خواست بومی و محلی کتابخانه

رمضانی با اشاره به طرح انتخاب توسط کتابدار در مجموعه‌سازی کتابخانه‌ها،‌ در این خصوص گفت: از آنجا که کتابداران آخرین و مهم‌ترین حلقه اتصال نهاد با مخاطب هستند، بهره‌گیری از نظرات و مشارکت آنان در تشخیص نیاز کتابخانه‌ها لازم است؛ طرح انتخاب توسط کتابدار، از طرح‌های انجام شده در دوره مدیریتی جدید نهاد است؛ از طرفی برای پاسخ به نیاز بومی کتابخانه متناسب با جغرافیای خود، اخذ نظر و تشخیص کتابداران راهگشاست؛ در واقع طرح انتخاب کتابدار کمک می‌کند که خواست محلی و بومی آن کتابخانه تأمین شود. در نخستین نوبت از اجرای طرح انتخاب کتابدار در سال 94، بیش از هفتصد عنوان کتاب از تازه‌های نشر نمایشگاه بین المللی کتاب تهران،‌ با انتخاب کتابداران مجموعاً به تعداد 184 هزار نسخه خریداری و ارسال شد؛ در دومین نوبت اجرای این طرح،‌ مردادماه سال گذشته بیش از 190 هزار عنوان کتاب از کتب منتشر شده در 4 سال گذشته منتهی به 94، به انتخاب گذاشته شد، که 80 هزار نسخه کتاب انتخاب شد؛ پس از اجرای دو مرحله از طرح انتخاب کتابدار، نکته جالب توجه یکسانی الگوی رفتاری کتابداران بود؛ یعنی در هر دو مرحله با وجود تفاوت تعداد انتخاب‌های در اختیار موضوعات یکسانی بیشتر و موضوعات دیگری کمتر انتخاب شدند؛‌ برای مثال موضوع مهارت‌های خانه‌داری، کودک و نوجوان، بهداشت و سلامت و قصه و رمان بیشترین تعداد انتخاب را به خود اختصاص داد؛ برای پاسخگویی به خواست اعلام شده در حوزه‌های کودک و نوجوان و قصه و رمان در سال 94 تا حدودی پاسخ داده شد و در خصوص موضوع مهارت‌های خانه‌داری در نقشه موضوعی سال 95 قرار گرفته است.

اهدای 500 هزار نسخه کتاب از محل کمک‌های مردمی در سال 94

وی با اشاره به مشارکت قابل توجه مردم در تأمین منابع کتابخانه‌ای تصریح کرد: در سال 94، 500 هزار نسخه کتاب از محل کمک‌های مردمی به کتابخانه‌های عمومی کشور اهدا شد؛ این موضوع نشان از علاقه مردم به کتابخانه‌هاست؛ اداره کل منابع نیز، تسهیل در دریافت منابع اهدایی و رفع موانع مشارکت مردمی را به صورت جدی در دستور کار قرار داده است.

وی با تأکید بر اینکه اهدای کتاب به کتابخانه‌های عمومی به صورت فردی و گروهی صورت می‌پذیرد افزود: اخیراً نیز کتاب‌های اهدایی انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان به مناسبت روز ادبیات کودک و نوجوان به کتابخانه‌ها ارسال شد. کلیة آثار اهدایی، پس از بررسی محتوایی دریافت و برای استفاده اعضا آماده سازی می‌شود.

مشارکت 7 هزار نفری کتابداران و اعضا در انتخاب نشریات

مدیرکل منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در خصوص فرآیند انتخاب نشریات برای کتابخانه‌ها بیان کرد: نشریات کتابخانه‌های عمومی کشور، با نظرسنجی از کتابداران انتخاب شده است؛ در نظرسنجی انتخاب نشریات سال 95، علاوه بر کتابداران از اعضا نیز نظرخواهی شد؛ 409 عنوان نشریه، با قید عمومی بودن، انتخاب و در سامانه قرار گرفت؛ علاوه بر این اطلاعات افزوده‌ای از قبیل نام مدیرمسئول، بازه انتشار، ‌طرح جلد و سایت نشریه نیز، به منظور تأمین امکان بررسی دقیق، در سامانه بارگذاری شد؛ همچنین امکان پیشنهاد نشریاتی که در این فهرست نبود برای کتابداران در نظر گرفته شد؛ در این نظرسنجی بیش از 7 هزار نفر مشارکت داشتند که 2350 نفر از اعضا و باقی از کتابداران بوده‌اند.

وی با تأکید بر شباهت الگوی اعلام نیاز در نشریه و کتاب گفت: در بحث تأمین نشریات هم،‌ محدودیت‌های مالی، لزوم به‌گزینی را ایجاب می کند؛ مهارت‌های خانه‌داری، ادبیات کودک و نوجوان، دین، ‌تاریخ، علوم اجتماعی و علوم و فنون و... موضوعات مورد اقبال در نشریات هستند؛ تلاش اداره کل منابع اینست که برای هر سطحی از کتابخانه‌ها، یک سبد موضوعی فراهم شود؛ بنابراین با ورود مراجعه کننده به کتابخانه در عمده موضوعات مورد نیاز، حداقل یک نشریه موجود است.

وی تصریح کرد: در این نظرسنجی سعی شد فرآیند به روز و اشکلات مرتفع شود؛ همچنین‌ دلایل احتمالی عدم انطباق دقیق اولویت‌های اعلام شده با نشریات ارسال شده برای کتابداران با اضافه شدن مرحله‌ای که طی آن مسئول یک کتابخانه در جریان تفاوت نظر کتابداران آن کتابخانه قرار می گرفت تشریح و تبیین شد. به‌این ترتیب با ارسال پیامی از طریق سامانه،‌ وی از اولویت‌های کتابداران آن کتابخانه مطلع می‌شد. بنابراین با در نظر گرفتن میانگین نظرات، طبیعتأ نتیجه نهایی با یک مورد اعلام نیاز متفاوت است. البته تلاش شده برای تأمین خواسته‌های اعلام شده با فراهم کردن سبد موضوعی کامل از نشریات پاسخ متناسب داده شود.

وی فراهم‌آوری نشریات برای کتابخانه‌ها را به فرآیندهای تبیین شده،‌ محدود ندانست و گفت: در صورتی که کتابخانه‌ای علاوه بر نشریات ارسالی،‌ به نشریه دیگری مانند نشریات بومی و محلی‌ که توزیع سراسری ندارند احساس نیاز کند اقدام در جهت تهیه آن از طریق ارتباط با کارشناس منابع استان مقدور خواهد بود. بنابراین برای تأمین نیاز نهایی یک کتابخانه،‌ مسیرهای مختلفی پیش‌بینی شده است.

توزیع 1 میلیون و 150 هزار نسخه نشریه در کتابخانه‌های عمومی کشور در سال 94

رمضانی کتابخانه‌های عمومی را تنها بستر رساندن نشریات به مخاطبان دور دست‌ترین نقاط کشور دانست، و از خرید و توزیع بالغ بر 1 میلیون و 150 هزار نسخه نشریه از بیش از 150 عنوان در موضوعات مختلف در سال 94 در کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور خبر داد.

وی با بیان اینکه کتابدار آخرین و مهم‌ترین حلقه ارتباط نهاد و مخاطب است، سرمایه‌گذاری بر روی نیروی انسانی را از مباحث محوری در نهاد دانست و گفت: در سال‌های 93 و 94 تعداد 9 دوره مشاوره کتابدار با هدف ارتباط مؤثر کتابدار و مخاطب و نیز آشنایی با آثار از طریق استفاده از ظرفیت‌های داخلی نهاد و برای تکمیل فرآیند کاری ارسال منابع برگزار شد که رضایت حداکثری کتابداران را به دنبال داشت؛‌ در این دوره‌ها پرکاربردترین مسائل کتابخانه‌های عمومی مورد بحث قرار گرفت و راهکارهای عملی مشترک برای ارائه مشورت‌های دقیق‌تر به مخاطبان بررسی شد.



تولید بیش از هزار نسخه کتاب بریل در سال 94

رمضانی ورود به حوزه‌های جدید منابع را از دیگر اقدامات سال 94 دانست و گفت: حرکت در مسیر تأمین منابع برای گروه‌های خاص،‌ از افتخارات نهاد در سال گذشته است؛ در حال حاضر بخش گروه‌های خاص در کتابخانه‌ها،‌ محدود به بخش نابینایان است؛ در سال 94 با فعال کردن مراکز تولید کتاب بریل در قم و تبریز، ‌بیش از هزار نسخه کتاب در 54 عنوان تولید و طی 3 نوبت به کتابخانه‌ها ارسال شد؛ علاوه بر این مطالعات در مورد سایر گروه‌های خاص و ایجاد بخش‌های ویژه برای آنان در کتابخانه‌ها نیز انجام شده است.

حمایت از گروه‌های جهادی با هدف ترویج کتابخوانی در مناطق محروم

وی افزود: نهاد از سال 93 به صورت مستمر با گروه‌های مردمی که در مناطق محروم کشور مشغول خدمت‌رسانی هستند تعامل داشته و از طریق آنها به این مناطق کتاب ارسال کرده است. این گروه‌ها نیز با حضور در مناطق محروم و بررسی امکانات آن مناطق با استفاده از ظرفیت‌های اجتماعی موجود مانند مساجد، مدارس شبانه‌روزی، خانه‌های بهداشت، معتمدان محلی و... برای ترویج کتابخوانی استفاده کرده‌اند. اخیراً‌ هم نهاد طی فراخوانی برای سومین سال متوالی اعلام آمادگی کرد تا از گروه‌های جهادی که در تابستان یا فصول مختلف سال فعالیت می‌کنند در جهت ترویج کتابخوانی حمایت کند.

علاوه بر این به درخواست‌های طیف گسترده‌ای از مساجد و مدارسی که از نهاد درخواست کتاب داشته‌اند در جهت توانمندسازی علاقمندان به ترویج کتابخوانی پاسخ مساعد داده شده و کتاب برای ایشان ارسال شده است.

مطالبه از اداره کل منابع فراتر از تأمین منابع صرف

رمضانی با اشاره به تجمیع اطلاعات مربوط به بازار نشر، مشاهده به روز کتب منتشره در کشور و رفت و آمد اساتید، نویسندگان و ناشران حوزه‌های موضوعی مختلف در اداره کل منابع گفت: مطالبه شخص دبیرکل محترم و مجموعه دست اندرکاران نهاد از اداره کل منابع فراتر از تأمین منابع صرف و ورود به برخی از حوزه‌های دیگر مانند پشتیبانی محتوایی از طرح‌های ترویج کتابخوانی است. برای پاسخگویی مناسب به این مطالبه عمومی و با نظر مساعد دبیرکل محترم از ظرفیت ارزیابی کارشناسان و تشکل‌های متعهد استفاده شده و بیش از پیش خواهد شد.

ایجاد بخش‌های ناشنوایان، ‌معلولین جسمی- حرکتی و معلولین ذهنی در کتابخانه‌ها

مدیرکل منابع نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به اقدامات شاخص اداره کل منابع در سال 95 گفت: اجرای طرح جامع گروه‌های خاص که شامل ایجاد و ‌توسعه بخش‌های ناشنوایان، ‌معلولین جسمی- حرکتی و معلولین ذهنی می‌شود،‌ از برنامه‌های مصوب سال 1395 است؛ طرح این برنامه در سال 94 تهیه و به تصویب دبیرکل محترم نهاد رسید؛ این طرح در سال 95 به صورت آزمایشی در تعدادی از کتابخانه‌های کشور اجرا می‌شود و طی آن کتابخانه به منظور استفاده این 4 دسته از مخاطبان بهسازی شده و منابع مورد نیاز آن‌ها تأمین خواهد شد. این طرح اقدامی راهبردی،‌ برای افزایش گستره مخاطبان کتابخانه‌هاست،‌ که سلسله اقدامات مرتبط با آن در حوزه‌های عمرانی، امور کتابخانه‌ای و منابع طراحی شده و در حال پیگیری است.

وی تصریح کرد: برای اجرای این طرح نقشه پراکندگی معلولین در کشور را از سازمان‌های مسئول دریافت کرده‌ایم؛‌ ایجاد،‌ گسترش و تقویت بخش‌های ویژه گروه‌های خاص در کتابخانه‌ها از این به بعد پس بر اساس نقشه پراکندگی تجمع این معلولیت‌ها در کشور انجام خواهد شد.

اجرای طرح مجموعه‌سازی مشارکتی در سال 95

رمضانی ادامه داد: طرح مجموعه سازی مشارکتی از دیگر برنامه‌های سال 95 است؛ در این طرح اعضای فعال کتابخانه با توجه به منابع موجود در کتابخانه و نیازهای خود،‌ پیشنهاد خرید کتاب می‌دهند؛‌ به این ترتیب پس از ورود کاربر به سامانه،‌ در صورت عدم وجود کتاب مورد نظر وی در مجموعه،‌ آثار مشابه موجود ارائه و همچنین کتابخانه‌های نزدیکی که آن اثر را در مجموعه خود دارند،‌ معرفی می‌شود. چنانچه عضو نتواند از این پیشنهادات نیاز خود را مرتفع کند، اثر مورد نظر خود را پیشنهاد خواهد کرد. پس از پیشنهاد، کتابدار به عنوان آگاه‌ترین افراد به نیاز کتابخانة مورد نظر فعالانه به اولویت‌بندی، تأیید و یا رد پیشنهادات می‌پردازد. این نظردهی کتابدار به منزله تأیید نیاز قطعی آن کتابخانه به این کتاب است و انتظار می‌رود ضامن امانت رفتن‌های متعدد برای اثر انتخاب شده باشد تا هم کتابخانه عمومی از تبدیل به کتابخانه  اختصاصی مصون بماند و هم نیازهای مرتبط با جغرافیای فرهنگی کتابخانه پاسخ مناسبی گرفته باشد. این طرح برخلاف سایر طرح‌ها در صدد پاسخگویی به نیازهای آنی و اختصاصی افراد از جمله پایان نامه‌نویسی و مسائل مشابه که کمترین ارتباط را با وظایف کتابخانه‌های عمومی دارند و در واقع از وظایف کتابخانه‌های دانشگاهی و تخصصی می‌باشد، نیست و فرآیندهای مختلفی برای پرهیز از ورود به این حوزه‌ها در آن طراحی شده است. پیش‌بینی شده در سال جاری‌ این طرح در چند مرحله در کتابخانه‌های سراسر کشور اجرا شود.

وی با اشاره به تمرکز فرآیند مجموعه‌سازی مشارکتی بر جغرافیای فرهنگی کتابخانه‌ها گفت: در فرآیند مجموعه‌سازی مشارکتی، موضوع آموزش مدیریت منابع نهفته است؛ کتابدار با اشراف بر محدودیت سقف اعتبار هر مرحله که ناشی از محدودیت کلی در تأمین منابع است، به اولویت‌بندی نیازهای کتابخانه می‌پردازد؛ علاوه بر این از آنجا که هدف، رفع نیاز مجموعه کتابخانه و نه یک کاربر است، توجه به تعداد دفعات امانت یک کتاب، به منزلة تأیید صحت روند این گونه از مجموعه‌سازی است؛ بنابراین اگر کتابی از طریق مجموعه‌سازی مشارکتی وارد کتابخانه شد و دفعات امانت آن در بازه زمانی مشخصی تنها یک بار بود، به این معنی است که نقص در این روش مجموعه‌سازی وجود دارد؛ چراکه ما در صدد رفع نیاز کتابخانه،‌ و مجموعه نیاز اعضا هستیم و این نیازسنجی با اولویت‌بندی کتابدار و اشراف وی بر مجموعه خود قابل انجام است.

وی با اشاره به آماده‌سازی بسترهای نرم افزاری این طرح، از اجرای آن طی دو مرحله در سال جاری خبر داد.

بخش کودک همچنان اولویت اول؛ ورود اسباب‌بازی به بخش کودک کتابخانه‌ها

رمضانی همچنین با اشاره به توجه ویژه نهاد به ایجاد، توسعه و تجهیز بخش‌های کودک به عنوان یک سیاست راهبردی از ارسال چند نوبت بسته ویژه کودک و نوجوان و ورود قالب‌هایی جدید به منظور غنی‌سازی بخش کودک کتابخانه‌ها خبر داد و گفت: ورود قالب‌هایی جدید مانند اسباب‌بازی و چند رسانه‌ای به کتابخانه‌ها از دیگر برنامه‌های سال 1395 خواهد بود؛ در حال حاضر طرح اولیه و پیش نویس‌های مؤلفه‌های ارزیابی اسباب‌بازی آماده شده است؛ ‌انشاالله با مشخص شدن ابعاد موضوع و نحوه ورود به آن، این طرح در سال 95 عملیاتی خواهد شد.

وی پیگیری جدی تأمین منابع برای گروه‌های مختلف از جمله قومیت‌‌ها و مذاهب به ویژه اهل تسنن را از کارهای جدی سال 95 دانست و گفت: با پیگیری‌های انجام شده،‌ مجموعه مناسبی از 150 عنوان از کتاب‌های اهل تسنن خریداری شده است؛ این مجموعه پس از ماه مبارک رمضان به کتابخانه‌های اهل سنت سراسر کشور ارسال خواهد شد.


تأمین کتب بومی و استان‌شناسی و حمایت از ناشران و نویسندگان استانی

رمضانی با اشاره به اینکه از وظایف کارشناسان منابع استانی رصد دائمی کتب بومی، استان‌شناسی و حمایت از ناشران و نویسندگان استانی است افزود: نتایج این رصدها که به صورت دائمی به اداره کل منابع می‌رسد پس از بررسی مطابق مقررات مربوطه در استانها تهیه و در اختیار کتابخانه‌ها قرار می گیرد. این منابع باعث تقویت هویت بومی و منطقه‌ای کتابخانه‌ها و افزایش مراجعه مردم منطقه به کتابخانه‌ها می‌شود. موضوع خرید کتب بومی در سال 95 با یک ساماندهی ویژه پیگیری خواهد شد.

وی افزود: در سال 94 آیین نامه‌ای برای حمایت از پدیدآورندگان آثار که همکار نهاد هستند تصویب شد که هدف آن کمک به رشد و ارتقاء محتوایی همکاران و ارج‌گذاری به خدمات فرهنگی ایشان است. علاوه بر اینکه در این آیین‌نامه عمومی بودن و تخصصی نبودن آثار همچنان ملاک اول ارزیابی اثر مدنظر قرار گرفته و حدود 100 عنوان اثر از طریق این آیین‌نامه تاکنون واصل شده است. این طرح علاوه بر اینکه وجوه فرهنگی دارد باعث افزایش انگیزه همکاران نهاد برای ارائة خدمات بهتر به عموم مردم خواهد شد.

رونمایی از سامانه نرم‌افزار جامع منابع (نجم)

مدیرکل منابع نهاد از راه‌اندازی و رونمایی سامانه نجم در سال 1395 خبر داد و در این خصوص اظهار داشت: سامانه نجم،‌ نرم‌افزار جامع منابع است که طراحی آن از سال 94 با همکاری اداره کل فناوری اطلاعات آغاز شد. این سامانه به ساماندهی فرآیند ارتباط معرفی‌کنندگان آثار اعم از ناشران و پدیدآورندگان، اعضا و کتابداران، کارشناسان سراسر کشور و سایر قشرهای مرتبط با اداره کل منابع می‌پردازد و بخش‌های مختلف ارزیابی، خرید، نظرخواهی، توزیع و... در آن دیده شده است و حاوی اصلاحات لازم در فرآیندهای کاری تأمین منابع است. البته‌ مهم‌ترین راه شناخت منابع منتشر شده،‌ از معرفی خود ناشران و پدیدآورندگان حاصل می‌ شود؛ و پس از آن فرآیند بررسی آثار انجام خواهد شد؛ این سامانه همچنین با پرهیز از انجام بررسی‌های چند باره،‌ بانک اطلاعاتی خوبی از بررسی‌های کارشناسانه از آثار منتشره در کشور و سرانجام میزان امانت آنها در کتابخانه‌های عمومی در اختیار می‌گذارد. قابلیت گزارش‌گیری،‌ تحلیل و تشخیص مراحل گردش کار در اداره کل منابع از دیگر ویژگی‌های این نرم‌افزار است.

به گفته مدیرکل منابع نهاد برگزاری جلسه هماهنگی کارشناسان منابع استان‌ها برای گسترش وحدت رویه در اجرای وظایف اداره کل منابع که آخرین بار در سال 93 و در ابتدای دوره مدیریت جدید انجام شد در کنار پیگیری دوره‌های آموزشی مشاوره کتابدار به صورت حضوری و غیر حضوری و نیز پیگیری ویژه ارسال به موقع بسته‌های ارسالی از شرکت‌های طرف قرارداد مانند پست، از دیگر اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در سال 95 خواهد بود.

ارائه مشاوره به ناشران و نشریات

وی با اشاره به مصاحبه اخیر دبیرکل نهاد مبنی بر لزوم توجه ناشر به خوانده شدن آثار منتشر شده،‌ اظهار داشت: از دیگر اقدامات نهاد در سال جاری،‌ ارائه خدمات مشاوره‌ای به ناشران است؛ نهاد با آگاهی از گرایش‌های مطالعاتی مردم در مناطق مختلف کشور،‌ قادر به ارائه خدمات مشاوره به ناشران برای تولید محتواست. علاوه بر این ارائه بازخوردی از میزان امانت کتاب‌های هر ناشر به وی و نیز مشورت‌هایی ترویجی برای افزایش میزان امانت اثر تولیدی آنها، از دیگر اقداماتی است که در سال 95 انجام خواهد شد. برای انجام این موضوع جلسات منظم با ناشران، نشریات و تشکل‌های نشر پیش‌بینی شده که اخبار آن منتشر خواهد شد.

مدیرکل منابع نهاد با اشاره به ارسال 10 بسته نورسیده ویژه و مستمر به کتابخانه‌ها در سال 94 افزود در سال جاری نیز‌ علاوه بر ارسال ماهیانه کتاب به کتابخانه‌ها، ‌بسته‌هایی ویژه به مناسب‌های مختلف نیز ارسال خواهد شد.

علی رمضانی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر لزوم حمایت از جریان‌های متعهد، تصریح کرد: حمایت از جریان‌های متعهد متناسب با نیاز کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور دستور کاری ثابت برای نهاد کتابخانه‌ها است؛ در این راستا تاکنون اقداماتی همچون برقراری تعامل تشکل‌های مختلف نشر از جمله انجمن قلم،‌ و ناشران این حوزه همچون مؤسسه شهرستان ادب و تقدیر از ناشران و نویسندگان حوزه دفاع مقدس همزمان با تجلیل از مقام ایثارگران مجموعه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور انجام شده است. همچنین از ظرفیت کارشناسی‌های محتوایی مجمع ناشران انقلاب اسلامی که در سال گذشته در قالب کتابچه‌های سیر مطالعاتی برای استفاده در کتابخانه‌های عمومی، توسط نهاد خریداری شد، استفاده می‌شود.

مطالب ازhttp://www.iranpl.ir



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۴/۲۱
معصومه مسلمی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی